אם אתם מתלבטים לגבי לימודים, ואתם גם אנשים חרוצים במיוחד, סביר להניח שבין הבירורים שלכם שמעתם גם על סוג התואר הקרוי תואר מואץ, או בחלק מהמקומות תואר ראשון ושני משולב. מהו התואר הזה? מה היתרונות והחסרונות שלו? ולמי הוא יכול להתאים? הנה הכרות קצרה עם אחד מסוגי הלימודים הפחות מוכרים למתעניינים בלימודים גבוהים.
אז מהו "תואר ראשון – שני" , בשמו המקוצר?
התואר הראשון המשולב או בשמו השני תואר מואץ, למעשה מציע תוכנית לימודים המיועדת לרוב למי שמראש מגיעים עם נתונים גבוהים של בגרויות ופסיכומטרי, במהלכה בתוך 4 שנים ניתן לסיים גם תואר ראשון וגם תואר שני באותו מקצוע או מקצועות החופפים זה לזה. בחלק מן המקומות, ההמשך לשנים המתקדמות בתואר השני כלולות עם ההרשמה לתוכנית. בעוד במוסדות לימוד אחרים, המעבר ללימודי התואר השני תלויים בהשגת ממוצע ציונים מסויים שנדרש.
החלוקה בין התואר הראשון לתואר השני, במסגרת תוכנית לימוד כזו, תדרוש מכם להשלים 3 שנות תואר כמעט בכל תוכנית משולבת, ועוד לימודי תואר שני המוכנסים לתוך שנת לימודים אחת באמצעות לימוד רציף גם בחודשי הקיץ.
מה עדיף ? תואר ראשון רגיל או תואר ראשון משולב בשני?
כאן התשובה הטובה ביותר לאיזה מסלול יתאים לכל אחד באופן אישי, תלויה ביתרונות ובחסרונות של כל צורת למידה. מצד אחד- לימודי תואר ראשון בפני עצמם מאפשרים התעמקות והתמודדות עם מקצוע שלם במלואו ועל כל הדרישות שלו. מדובר בתקופת זמן מרוכזת שבה צריך לתת יותר מאמץ ולאחר מכן ניתן להשתלב בעבודה, "ולנוח" מהלימודים האינטנסיביים. בנוסף, פרק הזמן הזה של המנוחה בין התואר הראשון לשני, מאפשרת לחשוב ולשקול לאלו לימודים רוצים להמשיך, אם בכלל. בנוסף, בתואר ראשון הנלמד בפני עצמו, זכות הבחירה היכן ללמוד, תלויה בכם .
בתואר המשולב לעומת זאת, תדרשו ללמוד באותו מוסד את כל מסלול התואר הראשון והשני גם יחד. עוד דבר שיש לקחת בחשבון, הוא שבמסלולים המואצים, הבחירה באיזה תואר שני להמשיך לאחר ה-B.A היא מצומצמת יותר ומובנית מראש ויתכן שתכיל מקצועות שכלל לא יעניין אתכם ללמוד בתואר שני. אך יחד עם החסרונות הללו, התואר המואץ לרוב מסייע לחסוך כסף רב, שכן במקום להוציא לחוד על תואר ראשון ותואר שני (ושמדובר על מכללות פרטיות מדובר על כמה מאות אלפי שקלים שעולה התואר בסופו של דבר..)כאן התשלום הוא חד פעמי כבר עבור שני התארים גם יחד. לרוב, אם תחשבו את הסכום הכולל, תחלקו ל-2 ותשוו את המחיר שיצא לכם עם המחירים של כל סוג תואר לחוד, תגלו שבהחלט יש פה סכום גדול מאוד של כסף שניתן לחסוך.
רוצים לשלב עבודה יחד עם התואר? כדאי שתשקלו היטב את מסלול התואר ראשון שתבחרו
עוד נקודה למחשבה, היא עניין ההתמסרות ללימודים. לרוב בלימודי תואר ראשון, ניתן כבר כיום במרבית מוסדות הלימוד לבנות מערכת, ולהתאים אותה כך שניתן יהיה לשלב לפחות 2-3 פעמים בשבוע עבודה כדי לממן את התואר. לרוב לימודי התואר הראשון, יתרכזו לאורך השבוע, או במספר ימים מרוכזים וגם אלו, לרוב יסתיימו בסביבות השעה 2-4 לכל היותר. לעומת זאת, בתואר המואץ, מכיוון שיש הרבה יותר חומר לימוד להספיק בזמן קצר יותר, תדרשו ללימודים במשך מרבית השבוע, כאשר גם השעות והמטלות תהיינה תובעניות הרבה יותר. הסבירות שבמסגרת תואר שכזה תוכלו גם לעבוד במקביל, הוא נמוך למדי ולכן חשוב לקחת גם את השיקול הזה בחשבון.
האם לתואר ראשון מואץ יש יתרון בשוק על פני תואר ראשון בסיסי?
עוד שאלה שלרוב נוטים לשאול לגבי התואר המואץ, היא מה ערכו בשוק העבודה? האם בהכרח מי שעשו תואר מואץ מקבלים עדיפות בשוק העבודה? ובכן, למרות שהתואר הראשון המואץ בהחלט מעיד על יכולות, לצערנו אין לו יתרון מסויים על פני בוגרי תואר ראשון בסיסי ורגיל. ההתייחסות לבוגרים אלו והאלו היא די דומה. ובסופו של דבר מה שיכריע את הכף הוא לרוב הקורלציה לתפקיד והניסיון התעסוקתי בתחום.