עולם האקדמיה מתנהל כסוג של פירמידה, במובן הזה, שתואר ראשון מכיל את מרבית הסטודנטים, לאחר מכן בתואר שני, אנחנו כבר רואים כמות יותר קטנה של סטודנטים ובתואר שלישי, לימודי דוקטורט לומד מספר מצומצם של סטודנטים מכל חוג.
זה טבעי, מאחר והכי קל ופשוט להתקבל ללימודי תואר ראשון, וככול שמתקדמים בתארים, כך רמת הקושי עולה מצד אחד, ומצד שני, היצע המקומות בתואר יורד, מתוך כוונה שרק כמות מצומצמת יוכלו להתקבל, זאת על מנת לשמור על לימודים באיכות גבוהה.
לימודי תואר שלישי הם החלק האחרון בשרשרת הלימודים האקדמיים בישראל (מי שמסיים אותם, יכול לצאת ללימודי פוסט דוקטורט בחו"ל אם הוא מעוניין להמשיך ולעבוד באקדמיה). בסיום תואר זה, מקבלים תעודת דוקטור בתחום ואז האופציות שעומדות בפני המסיימים, היא להישאר באקדמיה בתחום של מחקר או לצאת אל השוק הפרטי או על המגזר הציבורי.
לימודי תואר שלישי שונים במהותם מלימודי תואר ראשון ושני בשני היבטים עיקרים. ראשית, הם עוסקים במחקר בתחום ולמעשה זה מה שעומד בבסיס הלימודים, מתוך מטרה שבסופם יהיה ניתן להציג עבודת מחקר מסודרת, אשר תקבל את כל האישורים הנדרשים ותופיע בספריות באוניברסיטה, כמחקר לכל דבר עליו יוכלו להתבסס לצורך ביצוע מחקרים אחרים. חלק אחר של הלימודים מתייחס לעבודה עם סטודנטים צעירים, במסגרת מתן שיעורים ועריכת תרגולים.
שנית, לימודי תואר שלישי נמשכים יותר זמן מאשר התארים הראשונים. תואר ראשון נמשך שלוש שנים לרוב, תואר שני נמשך שנתיים בדרך כלל. תואר שלישי נמשך 4.5 שנים.
האם הלימודים מתאימים לכולם?
באופן טבעי, לימודי דוקטורט, תואר שלישי, לא מתאימים לכולם וגם כך לא כל אחד יכול להתקבל. מן הסתם, לא כל סטודנט שמגיע לתואר ראשון, בהכרח ירצה לעשות את כל הדרך עד לתואר שלישי (בהנחה ואין קיצורי דרך אז מדובר על תקופה של למעלה מ-5 שנים עד שאפשר להתחיל לימוד בתואר זה ולאחר מכן יש עוד 4.5 שנים של לימודים).
מה עוד שבאופן טבעי לא לכל אחד יש את הכישורים ואת היכולות האקדמיים בשביל להגיע לתואר זה. לשם כך יש צורך להוציא ציונים גבוהים בתואר ראשון ושני, צריך להציג עבודת מחקר בתואר שני, יש למצוא מנחה שיהיה מוכן ללוות את עבודת הדוקטורט, להציג מכתבי המלצות ועוד. לא כל אחד מסוגל לכל זה. אחרי כל זה אגב, יש צורך גם למצוא מקום בחוג, שכן המספרים מאוד מצומצמים.
הלימודים יכולים להתאים למי שבאמת מעוניין לעבוד באקדמיה, לפחות בתחילת הקריירה שלו, להיות חוקר ולא בהכרח לעסוק בתחום באופן מעשי. כמובן שצריך יכולות ניתוח ומחקר, סבלנות והרבה מאוד רצון לשבת וללמוד, בלי הפסקה ובתקווה שנוכל להוציא את הציונים הטובים ביותר.